Kruidwis Nieuwsbrief

December 2010

Winterse Kruidwis theetjes

Het is het praatje van de dag, dat winters plaatje in ons land. Wat voor de een een ultieme winterse beleving is, is voor de ander een regelrechte ramp. Tja, je zult maar moeite met de koude hebben en niet direct naar de tropen kunnen vertrekken.....

Met kruiden en specerijen bestaat er ook de mogelijkheid om het lichaam te verwarmen. Toppertje hierbij is de Sterrenmix. De combinatie van Steranijs, Venkel,  Zoethout en Jeneverbessen verwarmt het lichaam van binnenuit. Na een enkele mok voel je je al snel weer behaaglijk. Het is een heerlijke kruidenthee, welke geen zoetstoffen behoeft. Ook de allerkleinsten onder ons mogen de Sterrenmixthee drinken. Bijkomend voordeel is dat de mix ook darmkrampjes en opgeblazenheid laat verdwijnen.

Ligt de anijssmaak je niet zo dan is een Rooibosthee met gedroogde appeltjes en kaneelsnippers iets voor je. Kaneel is een zeer verwarmende specerij en de vers gedroogde appeltjes zorgen voor extra vitamine C. Bijzonder smaakvol is ook onze "Warme Weldaad"mix, waarin het gebruik van koekkruiden en gedroogde cranberries voor een heel bijzondere smaaksensatie zorgen.

Twee jaar geleden hebben wij de extreme koude in Vietnam bestreden met de daar alom verkrijgbare gemberthee. Vers geraspte, of schijfjes, gemberwortel overgieten met water dat net van de kook af is en rustig laten trekken. Zoeten met een beetje honing als je de thee te scherp vindt. Maak rustig een litertje extra, dan kun je daar een heerlijk verwarmend voetenbad van maken.


NIEUW!!! "Terug naar de natuur, volksrecepten uit de gehele wereld"

Vanaf januari starten we met een geheel nieuwe driedaagse, praktische cursus. Tijdens 3 middagen worden volksrecepten vanuit alle uithoeken van de aarde gemaakt. Breng meer gezondheid in huis met natuurlijke geneesmiddeltjes afkomstig uit Noord- en Zuidamerika, Rusland, het verre Oosten en Europa. Middeltjes al eeuwen bekend bij zigeuners en indianen. Je gaat lekker zelf aan de slag en ervaart een deel van de middeltjes ter plaatse, andere neem je weer mee naar huis. Vanzelfsprekend krijg je er weer een leuke syllabus bij waarin alle recepten voor je zijn genoteerd, zoals bijvoorbeeld Fenegriekpasta uit Boethan, een elixer om energiek oud te worden uit de Oekra?ne en een tamarindemiddel tegen koorts uit West-Indonesie. In de bijlage bij deze nieuwsbrief kun je alle remedies terug vinden die we gaan maken.

We hebben de cursus in de donkere wintermaanden gepland! t.w. op zaterdag 15 januari, 29 januari en 12 februari. De kosten zijn 125,00 voor 3 dagen van 13.30 tot 16.30, inclusief alle gebruikte materialen, een syllabus, heerlijke kruidenthee en koffie met iets lekkers.

Schrijf je aub in voor 7 januari. Dit kan via of op tel. 073-6410937. Als je al aangegeven hebt mee te willen doen, stuur dan aub nog even een bevestigingsmailtje.


Workshop "Natuurlijk Ontslakken"

Wil jij in het nieuwe jaar ook wat meer aandacht gaan besteden aan jouw lichaam? Start dan met "Natuurlijk ontslakken". Veel stress, roken, alcohol, luchtvervuiling, geraffineerd voedsel, zijn er de oorzaak van dat ons lichaam vervuild. Met als gevolg vermoeidheid en lusteloosheid. Bij deze workshop worden vele manieren aangereikt om het lichaam te helpen ontslakken. Stimulerende specerijen, kiemen, vitaminerijke groente en verkwikkende fruitsappen. Ook komen enkele massagetechnieken, de ademhaling, meditatie en lichaamsverwennerij aan bod. Een heerlijke workshop voor als je lijf je lief is.! Kosten 27,50. Woensdag, 12 januari van 14.00 - 16.30 uur. Aanmelden als hierboven.


Winterse kruidenkookworkshop "Smakelijke Winterkruiden"

Samen met jouw vriendin, collega of zus eens een heel bijzondere kookworkshop volgen? En alles heerlijk onder het genot van glaasje nuttigen? Dan is deze bijzondere workshop "Smakelijke Winterkruiden" vast iets voor jou! Gezelligheid, tongstrelende gerechten en heerlijke geuren.......Op zaterdagmiddag 19 februari kun je deelnemen. Het koken start om 14.30 uur, aansluitend wordt er gesmuld! Deelname 29,50 - ieder deelnemer ontvangt ook nog eens een winters specerijenpakketje ter waarde van 5,00 . Heb je zelf een groepje van 6 personen of meer, dan kunnen we ook een andere datum prikken. Onderstaand menu wordt gemaakt.

Verwarmende Linzensoep met Selderiezout en   Cr?me fraiche met Basilicum

--

Winterse Kipspiesjes met Tijm en Honingmarinade

--

Gevulde Koolpakketjes met bruine rijst en Brandnetel met Komijn

--

Stoere Aardappelpartjes uit de oven met Rozemarijn en Laurierblad

--

Tongstrelende Drie in de Pan met Speculaaskruiden en een scheutje Vlierbessensiroop

--


Zaden voor Voedsel

Per toeval stuitte ik op een prachtig project wat georganiseerd is door Prof. Dr. Willem Van Cotthem uit Belgie. Ik zou jullie allen willen vragen om een paar minuutjes van jullie kostbare tijd te besteden aan het lezen over dit project. http://zadenvoorleven.wordpress.com/

Het is feitelijk zo simpel en zo oprecht. Er wordt niet om geld gevraagd. Er blijft niets aan de strijkstok hangen. Het enige wat gevraagd wordt is om zaden uit fruit en groente, welke bij ons op de afvalberg terecht komen, te bewaren en op te sturen. Hiermee worden tuintjes aangelegd, en zo de levensstandaard van arme mensen verhoogd. Help jij ook mee om honger en armoede uit de wereld te krijgen?  Een mooie kerstgedachte nietwaar?...........

Wat je zaait zul je oogsten.
Wie geluk zaait zal dus geluk oogsten.

Deepak Chopra
Kerstwens

kerst

Hierbij wens ik al onze nieuwsbrieflezers, ook namens mijn man Henny, hele fijne kerstdagen toe. Vredige en liefdevolle dagen. Dat 2011 het jaar mag worden waarin ieder zijn idealen en wensen mag verwezenlijken, met respect voor alle andere bewoners van onze planeet, met respect voor ieder dier en elke plant..........  


Kruidige groetjes,
 
Jolanda van der Ben
De Kruidwis.